Internet, IT, SEO, Finanse, Design w przystępny sposób

Strona główna > Ciekawostki > Maca – symbol młodości

Maca – symbol młodości

Wtorek 21 kwietnia 2015, przez alfred

Rośnie, już od ponad 2000 lat, w górach (nawet na wysokościach przekraczających 4000 m.n.p.m.), preferuje niskie temperatury i niezbyt urodzajną glebę. Kiedyś spożywali ją indiańscy wojownicy, a dziś uprawiana jest w regionie Andów, głównie w Boliwii i Peru jako tradycyjne i cenione pożywienie. Europa poznała ją dzięki Hiszpanom, a współcześnie rozprzestrzeniła się i spopularyzowała już na całym świecie. To dwuletnia lub roczna roślina bulwiasta spokrewniona z selerem, której ze względu na niezwykłą odporność na trudne warunki, przypisuje się także lecznicze i energetyczne właściwości. Jakiego specyfiku jest to zatem opis?

Wytwory wykonane z macy, zwanej najczęściej peruwiańską, zaliczane są do preparatów poprawiających zdrowie. Jadalną częścią jest tu korzeń i to on posiada najwięcej wartościowych składników – może być wykorzystywany jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Maca stanowi uzupełnienie diety, może być również stosowana w stanach niedożywienia, wycieńczenia czy osłabienia, po przebytych chorobach jako środek regenerujący i odbudowujący organizm oraz w okresie wzrostu, w celu wsparcia naszego biologicznego systemu. Polecana maca w proszku od Hanoju - hanoju-sklep.pl/pl/maca-ekstrakt-w-proszku/82-organiczna-maca-premium-ekstrakt-41-w-proszku-250g.html.

Macę przygotowuje się na kilka różnych sposobów. Można ją upiec (otrzymujemy wówczas tzw. matię), fermentować (uzyskując niskoprocentowe piwo o nazwie chicha de maca), jej liście podawać w sałatce lub rozgnieść i sproszkować jej korzeń. Utworzony w wyniku tego proszek często miesza się z innymi warzywami, sokiem, rozpuszcza w wodzie, by sporządzić słodki, gęsty płyn albo dodaje do mleka czy jogurtu, by otrzymać owsiankę. Warto zaznaczyć jednak, że ludzki organizm w dużo lepszym stopniu trawi i przyswaja macę w proszku, niż w postaci elementów rośliny. Eksperci zalecają ponadto spożywanie jej w godzinach porannych, a dzienna dawka wynieść powinna około 3-5 gramów.

Suszony korzeń macy bogaty jest w cukier, białko i błonnik, a ponadto obfituje w alkaloidy. Zawiera także 19 aminokwasów, witaminy z grupy B, polisacharydy i minerały takie jak selen, wapń, sód, krzem, fosfor, miedź, żelazo, magnez oraz kwasy tłuszczowe, np. kwas linolowy, oleinowy czy palmitynowy. Dzięki takiemu składowi, odpowiedzialny jest za poprawę funkcjonowania organizmu, w tym szczególnie wzmacnianie systemu immunologicznego oraz polepszanie koncentracji. Łagodzi efekty zmęczenia, stresu i starzenia się – może zapobiec osteoporozie, anemii, bezsenności, wahaniom nastroju. Maca jest naturalnym regulatorem hormonów dla kobiet i mężczyzn. Jest zalecana wspomagająco przy problemach związanych z płodnością oraz z zaburzeniami seksualnymi – stosuje się ją jako afrodyzjak i nazywa nawet ziołową viagrą. Pomaga ponadto uregulować cykle hormonalne kobiet, osłabia objawy menopauzy i uśmierza bóle menstruacyjne. Maca wpływa także na prawidłowe trawienie i ma korzystny wpływ na kontrolę wagi.

Badania naukowe potwierdziły, że maca nie powinna przynosić żadnych skutków ubocznych, więc jej stosowanie jest, nie tylko skuteczne, ale i bezpieczne. Maca w proszku polecana jest szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, gdy organizm zmuszany jest codziennie do wysiłku umysłowego i fizycznego, by pomóc w jego regeneracji, polepszyć funkcjonowanie oraz uzupełnić o niezbędne mikroskładniki.