Internet, IT, SEO, Finanse, Design w przystępny sposób

Strona główna > Ciekawostki > Białko w treningu wytrzymałościowym

Białko w treningu wytrzymałościowym

Wtorek 24 maja 2016, przez MarcinB

Białko a symptomy przetrenowania

Żyjąc aktywnie możemy spotkać się z symptomami przetrenowania. Są to między innymi:

- Zaburzenia snu
- Osłabienie
- Bóle głowy
- Lęki
- Brak apetytu
- Potliwość

Jeżeli w naszym organizmie mamy odpowiednią ilość białka, nie tylko możemy łatwo pokonać symptomy przetrenowania, ale także skutecznie im zapobiegać. Spożywając regularnie wysokiej jakości białko, zminimalizuje stan kataboliczny a także sprawi, że nasz organizm o wiele szybciej się zregeneruje nawet po bardzo długim i trudnym wysiłku.

Warto wspomnieć, że wszelkie prowadzone w tej kategorii badania, które obejmują spożywanie białka w czasie ćwiczeń wytrzymałościowych, dowodzą, że należy przyjmować go około 1,5 g/kg masy ciała. Aby jednak ustalić zapotrzebowanie na białko w naszym organizmie musimy uwzględnić:

- Jakość przyjmowanego białka
- Wartość energetyczną posiłków
- Ilość spożycia węglowodanów
- Intensywność ćwiczeń
- Czas spożywania białka

Średnie zapotrzebowanie na białko

Statystki dowodzą, że średnie zapotrzebowanie na białko dla każdego sportowca, bądź osoby żyjącej aktywnie wynosi około 1,4 – 1,9 g/kg masy ciała w ciągu dnia.
Jeżeli spojrzymy na to z praktycznego punktu widzenia, wówczas ważne staje się nie to ile białka spożywamy, ale czy stworzyliśmy warunki, które sprawią, że nasz organizm optymalnie wchłonie oraz wykorzysta białko.

Białko po treningu

Aby spożywane przez nas białko mogło się w całości wchłonąć do organizmu powinniśmy po każdym treningu zastosować jednorazową porcję białka. Niezwykle istotne jest także to, aby 50% przyjmowanego przez nas białka, stanowiło białko pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak dlatego, że lepiej się one przyswajają, zaś organizm czerpie większą ilość korzyści.

W czym jest białko? Pełnowartościowe białko znajduje się w:

- jajach
- rybach
- mięsie
- drobiu
- soi

Niepełnowartościowe białko roślinne znajdziemy w:

- produktach zbożowych
- chlebie
- warzywach strączkowych
- makaronie
- orzechach

Jak przyjmować białko?

Białko powinniśmy przyjmować nie tylko po treningu i wysiłku fizycznym, ale istotne jest przyjmowanie białka w kilku porcjach w ciągu dnia. Warto pamiętać, że powinno być ono dostarczane w około 5 – 6 porcjach, również przed snem. Dawka jednorazowa białka w naszym organizmie nie powinna także przekroczyć 50 gramów. Istotne jest aby białko przyjmować regularnie albowiem wówczas przyniesie dla całego naszego organizmu najlepsze efekty.